Vad är skillnaden mellan Parkerade domäner och tilläggsdomäner?

~ 0 min
2022-01-24 16:39

Vad är skillnaden på "Parkerade Domäner" och "Tilläggsdomäner"?

Tilläggsdomäner

Här skapas en helt egen webbplats med egna filer.

Parkerade domäner

Dessa har ingen egen webbplats utan de visar samma webbplats som någon annan webbplats.

Parkerade domäner kan man använda på två olika sätt:

  1. Som parkerad domän på en annan domän
  2. Som vidarebefodring till annan webbplats

En parkerad domän visar exakt samma webbplats som en annan webbplats, utan någon vidarebefodring. Antag att ni er ordinarie webbplats ligger på foo.se och att ni också vill att er domän foo.com skall visa exakt samma webbplats. Då parkerar ni domänen foo.com  domänen foo.se. Exakt samma webbplats kommer då att visas för https://foo.com som för https://foo.se. 

Antag nu att ni har domänen foo.com och ni vill att den skall visa en helt annan webbplats, som ni inte har på ert webbhotellkonto, eller som ni kanske inte ens äger. Anta att denna webbplats är https://bar.se. Ni kan då sätta upp vidarebefodring till denna adress. Dvs går någon till https://foo.com då vidarbefodras man automatiskt till https://bar.se i sin webbläsare.

Vidarebefodring har ett antal nackdelar. Framförallt gillar inte sökmotorer det. Det går aldrig att få en bra ranking hos sökmotorer som använder vidarbefodring. Parkerade domäner emellertid, de fungerar alldeles utmärkt med sökmotorer. Det är till och med så att parkerade domäner är mycket vanligt för SEO.

En annan nackdel med vidarebefodring är att det bara går att vidarebefodra huvuddomänen, dvs https://foo.com. Skulle någan ange https://foo.com/contact/ så fungerar det inte med vidarebefodring, men med parkering fungerar det utmärkt.

Samma nomenklatur och funktioner gäller underdomäner.

Resultat av röstning: 5 (2 röster)

Du kan inte kommentera den här frågan